Wylew

wylew_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Wylew

Tytuł:Wylew (Opieka)
Autor:Notcacy
11.5.2011, 23:15
Witam, Dziadek dostał wylewu/udaru niedokrwiennego (lewego). Oczywiście sparaliżowana prawa część ciała oraz niedowład/wykrzywienie ust. Życie chciało tak, że muszę się zaopiekować Dziadkiem. Chciał bym dowiedzieć się jaką dietę lub potrawy mogę mu przygotowywać ? Dodam, że nie jest karmiony przez sondę tylko do ustnie, w szpitalu podawali mu zupy mleczne (coś alla kaszka manna), lecz przełyka samodzielnie (choć zdarzają się przypadki ciężkiego zadławienia). Jaką dietę mam zastosować w domu i może ma ktoś jakiś pomysł karmienia i podawania wody(cieczy)? Chciał bym się dowiedzieć jak wygląda oddawanie stolca osób po wylewach ? Dziadek z powodu ciężkiej choroby biodra leżał już 1,5roku przed wylewem i wiem, że miał z tym problem. Stosowaliśmy soki z śliwek,kapusty,olejki rycynowe, xenny i wszelkie środki błonnikowe, lecz w tym stanie (po wylewie) nie wiem kiedy mam się nie wiem czy problemy ustąpią i jak z nimi walczyć gdzie dziadek prawdopodobnie nie połknie tabletek na przeczyszczeni i po jakim okresie martwić się ,że nie ma stolca. Jeżeli ktoś mógł by poświęcić kilka minut na dobre porady dotyczącej opieki i żywienia był bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam i życzę wszystkim opiekunom dużo siły i nadziej.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Podaj najwyższy szczyt Polskich Tatr

wylew_ciekawostki

Ciekawostki

Ból głowy i karku
Migrena to nagły ból głowy, któremu często towarzyszą zaburzenia widzenia bądź nudności i wymioty. Ból lokalizuje się najczęściej po jednej stronie głowy jednak czasem może przechodzić od karku bądź tyłu głowy.

Czy wiesz, że...

Akromegalia
Na postępujący proces chorobowy zwracamy uwagę przez konieczność zwiększania rozmiaru rękawiczek, butów i nakrycia głowy. Osoby z otoczenia mogą zauważyć powoli postępujące zniekształcenie rysów twarzy, wywołane rozrostem tkanek miękkich, zwłaszcza nosa i warg, oraz zmianami kostnymi w postaci uwydatnienia się żuchwy i łuków brwiowych. Powiększa się również język i małżowiny uszne a skóra grubieje i staje się szorstka.

Polecamy

Stwardnienie rozsiane
Stwardnienie rozsiane, potocznie zwane przez lekarzy SM od łacińskiej nazwy: sclerosis multiplex. Jest to przewlekła i zapalna choroba obwodowego układu nerwowego, najczęściej występująca u ludzi młodych miedzy 20 a 40 rokiem życia.

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Metamizol jest od wielu dziesięcioleci chętnie wykorzystywany w leczeniu takich objawów stanu zapalnego, jak ból, gorączka oraz bólów trzewnych o charakterze spastycznym. Działanie przeciwgorączkowe metamizolu, związane z hamowaniem syntezy prostaglandyn.