| Tytuł: | Wylew (Opieka) |
| Autor: | Notcacy 11.5.2011, 23:15 |
| Witam, Dziadek dostał wylewu/udaru niedokrwiennego (lewego). Oczywiście sparaliżowana prawa część ciała oraz niedowład/wykrzywienie ust. Życie chciało tak, że muszę się zaopiekować Dziadkiem. Chciał bym dowiedzieć się jaką dietę lub potrawy mogę mu przygotowywać ? Dodam, że nie jest karmiony przez sondę tylko do ustnie, w szpitalu podawali mu zupy mleczne (coś alla kaszka manna), lecz przełyka samodzielnie (choć zdarzają się przypadki ciężkiego zadławienia). Jaką dietę mam zastosować w domu i może ma ktoś jakiś pomysł karmienia i podawania wody(cieczy)? Chciał bym się dowiedzieć jak wygląda oddawanie stolca osób po wylewach ? Dziadek z powodu ciężkiej choroby biodra leżał już 1,5roku przed wylewem i wiem, że miał z tym problem. Stosowaliśmy soki z śliwek,kapusty,olejki rycynowe, xenny i wszelkie środki błonnikowe, lecz w tym stanie (po wylewie) nie wiem kiedy mam się nie wiem czy problemy ustąpią i jak z nimi walczyć gdzie dziadek prawdopodobnie nie połknie tabletek na przeczyszczeni i po jakim okresie martwić się ,że nie ma stolca. Jeżeli ktoś mógł by poświęcić kilka minut na dobre porady dotyczącej opieki i żywienia był bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam i życzę wszystkim opiekunom dużo siły i nadziej. | |
Ból głowy i karku
Migrena to nagły ból głowy, któremu często towarzyszą zaburzenia widzenia bądź nudności i wymioty. Ból lokalizuje się najczęściej po jednej stronie głowy jednak czasem może przechodzić od karku bądź tyłu głowy.
Akromegalia
Na postępujący proces chorobowy zwracamy uwagę przez konieczność zwiększania rozmiaru rękawiczek, butów i nakrycia głowy. Osoby z otoczenia mogą zauważyć powoli postępujące zniekształcenie rysów twarzy, wywołane rozrostem tkanek miękkich, zwłaszcza nosa i warg, oraz zmianami kostnymi w postaci uwydatnienia się żuchwy i łuków brwiowych. Powiększa się również język i małżowiny uszne a skóra grubieje i staje się szorstka.
Stwardnienie rozsiane
Stwardnienie rozsiane, potocznie zwane przez lekarzy SM od łacińskiej nazwy: sclerosis multiplex. Jest to przewlekła i zapalna choroba obwodowego układu nerwowego, najczęściej występująca u ludzi młodych miedzy 20 a 40 rokiem życia.