| Tytuł: | wylew :( |
| Autor: | Mea 30.7.2010, 12:02 |
| Mój tatko jest parę dni po wylewie, był bardzo szybko przewieziony do szpitala i po tomografii komputerowej zdiagnozowany, szybko wprowadzono leki i paraliż się cofnął, ma jednak zaburzenia świadomości, pamięci, zapomniał pisać , czytać, nie umie odbierać telefonu:( W każdym bądź razie tatko się załamal i płakał mi do słuchawki ... Chce za parę dni jak tylko będę móc pojechać do niego i go wspierać, czy są jakieś ćwiczenia nauki czytania i pisania dla ludzi po wylewie? Wiem, że ojcem zajął sie już psycholog i logopeda ale jak pomóc tacie się z tym uporać ? Czy jest szansa, że te skutki uboczne choroby się cofną ? | |
| Autor: | Miki 2.8.2010, 15:27 |
| Meo... Mój wujek rok temu przeszedł ciężki wylew. Na początku też było z nim tak niedobrze. Z czasem, dzięki odpowiedniej rechabilitacji doszedł do siebie. Trwało to ponad rok, ale się udało. | |
| Autor: | 30.9.2010, 13:50 |
| MOJ TESCIU PO WYLEWIE STAL SIE OKROPNIE HAMSKI, czy sa na to jakies srodki? | |
| Autor: | xxx 5.12.2011, 08:02 |
| odstrzelic gada... | |

Ból głowy i karku
Migrena to nagły ból głowy, któremu często towarzyszą zaburzenia widzenia bądź nudności i wymioty. Ból lokalizuje się najczęściej po jednej stronie głowy jednak czasem może przechodzić od karku bądź tyłu głowy.
Akromegalia
Na postępujący proces chorobowy zwracamy uwagę przez konieczność zwiększania rozmiaru rękawiczek, butów i nakrycia głowy. Osoby z otoczenia mogą zauważyć powoli postępujące zniekształcenie rysów twarzy, wywołane rozrostem tkanek miękkich, zwłaszcza nosa i warg, oraz zmianami kostnymi w postaci uwydatnienia się żuchwy i łuków brwiowych. Powiększa się również język i małżowiny uszne a skóra grubieje i staje się szorstka.
Stwardnienie rozsiane
Stwardnienie rozsiane, potocznie zwane przez lekarzy SM od łacińskiej nazwy: sclerosis multiplex. Jest to przewlekła i zapalna choroba obwodowego układu nerwowego, najczęściej występująca u ludzi młodych miedzy 20 a 40 rokiem życia.